varm_vinter_med_jordvarme

Varme vinter måneder med jordvarme

Den danske sommer er ifølge kalenderen officielt slut. Den første vinter prognose fra DMI er udgivet og dagene bliver med hastige skridt kortere. Hvis du som jeg, ikke har en lejlighed på Costa del Sol hvor du kan søge tilflugt hen over vinteren, og hvis du som jeg ikke gider at bruge vintermånederne med at tænke på, hvor høj din varmeregning bliver, så læs med her.

Spar penge og vær skånsom mod miljøet

Mine naboer har netop igangsat et større projekt i sin have, og da jeg spurgte dem, hvad de skulle have lavet fik jeg et noget overraskende svar. Jeg havde forventet at de ville fortælle mig om deres nye udendørs køkken eller noget i den stil. Da de sagde at de skulle have et jordvarmeanlæg gravet ned i haven stod jeg kiggede lidt dumt på dem… Et jordvarmeanlæg? Jeg anede ikke hvad det var.

 

De fortalte mig med stor begejstring om hvordan de skånede miljøet og sparede penge. Jeg søgte selv lidt på nettet og fandt ud af, at det som min naboer havde fortalt mig var helt korrekt. Her på bloggen vil jeg fortælle lidt om jordvarme og hvorfor jeg synes det er så genialt.

 

Mine naboer vidste ikke meget om jordvarme før de kastede sig ud i deres projekt. De havde selv hørt om konceptet fra en bekendt, som havde skrottet sit gamle oliefyr til fordel for grøn og vedvarende energi. Grønne energiløsninger kan godt være lidt af en jungle at finde rundt, det syntes mine naboer ihvertfald.

 

Derfor valgte de også at bruge kontakformularen på jordvarmeanlaegspris.dk. Der fik de en række tilbud som de kunne forholde sig til og så kontaktede de bare det firma, som kunne levere den løsning de bedst kunne lide.

 

I vores husstand overvejer vi lige nu om vi også skal bestille et par tilbud på jordvarme for at se om der noget for os. Men hvis jeg har forstået konceptet omkring jordvarme korrekt, så er det kun et spørgsmål om tid for at der også er et større projekt i gang i vores have.

Hvad er jordvarme?

Jordvarmen som man kan bruge for at varme sin bolig op findes naturligt under jordens overflade. Når solens stråler rammer jorden bliver en del af varmen på jorden. Her bliver den lagret ca. en meter under jordens overflade.

 

For at kunne sende varmen ind i sin bolig, skal man have installeret et jordvarmeanlæg, som består af nogle slanger som skal graves ned i jorden og en pumpe. Slangerne skal fyldes med væske, som så skal cirkulere rundt i slangerne og indsamle energi fra jorden. Pumpen kan så genererer varme via den væske som har indsamlet energi.

 

For at du kan få jordvarme så kræves det, at du har en have som er omkring 3 – 4 gange så stor som din bolig. Det er også vigtigt at din have ikke er fyldt med træer eller andre ting, som kan skærme for solens stråler, da energien man bruger til at opvarme huset jo kommer fra solen.
Det er også vigtigt at du ikke bor for tæt på boringer som har med drikkevand at gøre, så vil din kommune nemlig højst sandsynligt ikke godkende projektet.