Travlhed undskylder ikke dårlig rengøring

Det moderne menneske får travlere og travlere, og der er flere og flere ting vi ikke når. Ofte føler vi, at vi spilder tiden, når vi for eksempel tager fra det ene sted til det andet, handler eller gør rent. Derfor er det rigtig nemt at skære ned på disse pligter, så man ikke skal bruge unødig energi på dem. Dette betyder, at vi ikke får så god og varieret mad som vi burde, når vi sidder i toget eller bussen tjekker vi mails og Facebook, og når der gøres rent, er det ofte kun støvsugeren der bevæger sig. 

Vi neglicerer rengøringen

I gamle dage, når vi gjorde rent, så gjorde man det grundigt, fordi alle flader skulle rengøres, alle stoffer vaskes og der skulle i det hele taget være rent alle vegne. I dag er der en større tendens til først at gøre rent, når der virkelig er beskidt. Det vil sige, når der er bunker af nullermænd i hjørnerne, når køkkengulvet er overdænget med brødkrummer, og det knaser for hvert skridt man tager. Når først der er så beskidt, så kan vi ikke længere forsvare ikke at tage en tur med støvsugeren – men det er ofte det eneste vi gør. Det er sjældent vi lægger ud med at støve alle flader af, eller afslutter med en ordentlig omgang gulvvask.

Også badeværelset bliver først gjort rent, når det virkelig trænger. Så kan vi godt finde ud af at støve af, komme toiletrens i toilettet og støvsuge gulvet. Men det er sjældent, at vi pudser apparaturet, vasker glas og spejle, og i det hele taget sørger for at afkalke godt og grundigt.

Et af de steder vi har nemmest ved at gøre rent, er som regel køkkenet. Dette kan vi især takke opvaskemaskinerne for, som gør det nemt at gemme beskidt service væk. Og når først den beskidte service er forvist fra køkkenbordet, kan man pludselig se alle krummerne og pytterne på bordpladen, og så indser vi, at karkluden skal frem. Dette er som regel et ritual vi gennemgår hver dag, fordi vi alligevel er i køkkenet, og fordi apparaturet gør det så nemt for os. Men det er straks sjældnere at ovnpladen renses og at håndvasken skrubbes – for det kræver straks mere knofedt, end vi har lyst til at bruge.

Vi bør i det hele taget blive bedre til at gøre rent, også selvom vi føler, at det er spild af tid. Det er nemlig rarere at befinde sig i rene og pæne omgivelser, end ligge på sofaen midt i støv og nullermænd.