byg-egen-udestue

Økonomien i at lave sin egen udestue?

Står du overfor pladsmangel derhjemme og overvejer at bygge til, så kan det nogen gange være en god ide at tænke andre i muligheder end bare at lave en tilbygning. Står du for eksempel og mangler et værelse, men er din stue meget stor, så kunne du måske bruge noget af stuen til at lave et værelse.

For ikke at miste for meget stueplads, kan du også bygge en udestue i stedet for. De er tit billigere at lave, og i dag er isolering jo ikke det der fylder allermest i budgettet, så du kan faktisk lave en udestue du kan bruge hele året rundt.

En udestue hjælper jo også til med at isolere huset på den side hvor udestuen er, da der ikke skal ret meget varme til fra solen, for at udestuen bliver en del varmere end udenfor. De fleste udestuer består i dag af elementer hvor solen med sin magt, nemt kan trænge igennem og varme rummet op, det vil sige at du får et ekstra rum, hvor du oftest bruger solen som varmekilde. Dog kan du nok ikke være helt uden en anden varmekilde. Her er en varmepumpe et godt alternativ. Du kan læse her på varmepumpe-guide.dk, hvilken varmepumpe der er den bedste for dig.

At bygge sin egen udestue kræver dog lidt arbejde, men der er mindre arbejde i det, end hvis du skal bygge for eksempel en tilbygning med plads til 2 værelser. Du skal have lavet et fundament der er isoleret, og herpå skal du så bygge din udestue. Det er vigtigt at du gør dig nogle tanker om el-installationer inden du kommer for langt med fundamentet, da det kan støbes ind i fundamentet. Vindueselementerne skulle ikke være det store problem at sætte op og sætte sammen.

Tænk det hele igennem

Når du kommer til hvilken tagtype der skal på taget, så er der flere muligheder du kan vælge imellem. Du kan vælge at det skal være et isoleret tag, med træsprit, krydsfiner og tagpap på, eller du kan vælge om det skal være et plastiktag, hvori der er stillestående luft, der isolerer for dig. Begge dele kræver lidt forarbejde inden de kan sættes op. Der er både fordele og ulemper ved begge typer af tag, men det er op til dig hvilken du selv vil foretrække.

Det du skal passe på med, når du vælger en tagtype, er at det ikke bliver for mørkt inde i udestuen. Et plastiktag vil give mere naturligt lys end et tagpaptag. Omvendt så får du en bedre isolering med et tagpaptag. Så når du skal vælge, så er det en rigtig god ide at gøre sig nogle forestillinger om, hvordan du har tænkt sig at bruge denne udestue. Når først du har bygget en udestue, så vil du ikke fortryde det. En udestue kan jo være en kombineret spise- og afslapningsstue, og derved får du måske lige den ekstra plads du altid har ønsket dig.

Du kan læse mere på bygselvviden.dk om hvordan du bygger en udestue, samt hvilke ting du skal være opmærksom på undervejs i dit arbejde.