Kender du kaffens historie?

kaffe

Der findes næsten ikke noget bedre end en god varm kop kaffe om morgenen til at starte dagen med. I Danmark bliver der drukket kaffe i store mængder, hvad end det er den velkendte Merrild kaffe eller andre mærker. Faktisk elsker vi at drikke kaffe så meget, at vi er det fjerde mest kaffedrikkende land i verden. Men vidste du, hvor denne vidunderlige drik reelt kommer fra? Hvis ikke, du allerede ved det, kan du læse med i dette indlæg og få svaret.

Historien om kaffen

Kaffe har en lang og spændende historie, hvilket har sin  oprindelse i Abessiniens bjergområder, som nu er kendt som Etiopien. I dette område gror der vilde kaffetræer, hvis modne bær indeholder små grønne bønner indeni.  Normalt findes der 2 bønner i hvert bær, og disse er kaffebønnerne. Omkring det 10. århundrede opdagede nomadestammer, som bosatte sig i området,  at de modne frugter kunne spises. De blandede dengang frugten med blandt andet animalsk fedt for at lave en grød.

Herefter omkring det 14. århundrede blev kaffefrugten og bønnerne introduceret i andre steder i verden, hvor specielt i Arabien havde folk taget kaffebønnerne godt til sig.  Dette er begyndelsen for de forskellige legender og folkesagn om kaffen. Dog er der ikke en kilde, som egentlig peger på, hvornår man begyndte at lave drik af kaffebønnerne.

Den mest kendte legende er den om den etiopiske gedehyrde Kaldi, som efter sigende bemærkede, at hans geder blev uforklarligt energiske, efter de havde spist frugten fra kaffetræerne. Han prøvede selv frugten, og til sin store overraskelse opdagede han, at han følte sig mere frisk og aktiv. Derefter fortalte han om det til nogle munke i et kloster i nærheden, og de begyndte også at spise frugten, og sidenhen ristede de bønnerne for at  lave en drik, som viste sig at være yderst velsmagende.

Historie om kaffens forfriskende virkning og fantastiske smag blev herefter vidt lokalt kendt, og man betragtede drikken som et luksuriøst og medicinsk middel, som har en opkvikkende virkning, og dermed blev kaffen dyrket i massevis.  I løbet af 1600-tallet blev kaffe en velkendt drikkelse i Italien og sidenhed i Storbritannien, Nederlandene, Frankrig og Tyskland, og efterspørgslen af kaffen var særlig stor.

Man mener, at den første kaffe kom til Danmark i slutningen af 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet. Først var kaffen kun drukket blandt de bedrestillede i samfundet, men da det første kaffehus åbnede I 1772 i København blev kaffen hermed til en kendt drikke, som nydes af hele befolkningen.