Er du pårørende til en med bulimi?

Er en i din familie eller en nær ven blevet bulimiker? Så står du nu i en ny verden og muligvis uden viden og de redskaber du har brug for, for at kunne håndtere situationen og støtte den syge bedst muligt, til et sundt og positivt liv. Der er ingen tvivl om at det er hårdt som pårørende, da man ikke ved hvordan det føles at have bulimi og ligeledes hvad man skal gøre for at støtte personen korrekt. I dette indlæg vil der blivet givet nogle overordnet råd til hvordan du skal forholde dig som pårørende.

Søg altid hjælp

Selvom det ikke er dig der er syg, er det altid anbefalet at få hjælp til hvordan du skal forholde dig i situationen. Føler du skyldfølelse eller sorg over situationen er det ligeledes vigtigt at få støtte til dette. Det er flere steder hvor du kan søge hjælp og rådgivning som pårørende. På de fleste behandlingshjem for bulimi er der programmer for pårørende således at de er bedst muligt klædt på til situationen. Der er ligeledes forskellige forbund der har information og rådgivning. Har man brug for at snakke med andre der står i samme situation, er der forum på nettet der kun omhandler personer med spiseforstyrrelser og de pårørende. Her vil du kunne støtte og hører fra nogle som lider af bulimi eller fra deres pårørende. Det vigtigste er at tale om det, da det er hårdt at gå som pårørende.

Overordnet råd til dig som pårørende

Da vi som mennesker er forskellige, er der naturligvis også nogle råd der virker bedre for dig end andre. Her er fem gode råd for hvordan du kan forholde dig som pårørend og hvordan du selv bibeholder din styrke og energi. Disse råd er kun et mindre udtag og der opfordres naturligvis til at du som pårørende søger mere information.

  1. Det er vigtigt at du som pårørende lytter og acceptere, fremfor at afvise eller modsige. Fortæller den syge dig eksempelvis at personen føler sig ensom, så lyt til hvad der bliver sagt og fortæl personen at du kan forstå at det må være hårdt for den syge. Fremfor at modsige personen og sige at hun har mange venner.
  2. Når du er omkring den syge så sørg for at du udtrykker dig positivt omkring livet og hverdagen. Du skal naturligvis ikke spille skuespil, men  være opmærksom på din udstråling.
  3. Undgå at diskutere dine egne bekymringer og din egen skyldfølelse med den syge. Vælg i stedet at finde en du kan tale med det om. Føler du ikke at du kan tale med nogen i din omgangskreds, kan du altid finde en chat online hvor du kan tale med andre i samme situation.
  4. Når du taler med den syge om hvad der foregår, så prøv at forstå det indre. Fremfor hendes ydre. Læg vægt på hvorfor hun har det dårligt og ikke hvorfor hun eventuelt sulter sig selv.
  5. Accepter og støt at den syge har brug for stramme rammer med planlægning.