5 gode fif – Sådan skaber du sikkerhed i din butik

Butik

Tyveri er desværre stadig en af de kriminaliteter, der forekommer ofte i danske detail-handler. De seneste 5 år er der i gennemsnit blev anmeldt 55 tyverier i Danmark, og undersøgelser viser, at ca. hver 6 mellem 18-75 har begået tyveri.

Det er destruktivt for forretninger, hvis der er meget tyveri i en butik, fordi det skaber utryghed, plus det øger virksomhedens omkostninger. Derfor gælder det selvfølgelig om at benytte de bedste metoder til at mindske tyveri i din butik. Her er nogle forslag til, hvordan du kan sikre din butik:

1) Indretning af butikken

Mange personer træffer først beslutningen om, at de vil stjæle noget, når de står i butikken. Butikkens indretning kan derfor være med til at ændre deres adfærd og måske forhindre dem i at stjæle. Hvis butik er stor og lys med brede gange, er det mindre attraktiv for en tyv, end hvis butikken har masser af små mørke kroge og små gange med blinde vinkler.

2) Synligt personale:

Personalet er det første, du møder, når du går ind i en butik. Allerede her kan man få tyven på bedre tanker. Hvis personalet er smilende og opsøgende, vil det give tyven mindre grunde til at stjæle fra butikken, fordi der er etableret et personligt bånd. Derudover er det godt at have personalet til at gå rundt i butikken  og være undersøgende og holde øje med mørke afsides hjørner, hvis der er nogle af den type.

3) Alarmer

Noget, der også er rigtig vigtigt for butikker, er alarmer. Nogle af verdens bedste sikringssystemer er dem, der hedder Sensormatic. De sættes bare på produktet, og ved udgangen sættes der antenner. Alarmen udløses så snart, man efterlader butikken med et produkt, hvor alarmen ikke er fjernet. Det mindsker tyveri betydeligt, bare det at kunden kan se alarmen.

4) Sikre omklædningsrum

Tøjbutikker er især meget ramt af tyveri. Hvis du har en tøjbutik eller en anden butik med prøverum, er det ogsåvigtigt, hvordan du placere dem. De må gerne være ‘åbne’ og står centralt i butikken. Hvis det er en stor butik, kan det være smart at have en ansat til at tjekke ind- og udgangen af prøverummet og sikre, at der ikke bliver smuglet noget med ud.

5) Hold øje med mistænkelig adfærd

Eftersom 1/6 har prøvet at stjæle kan tyven i princippet være enhver. Derfor skal du holde øje med, om folk opfører sig mærkeligt, kigger rundt i butikken eller bruger lang tid i en del af butikken. Hold øje med folk med lange jakker med store lommer, hvor der kan smules ting i.

I bund og grund handler det om at være opmærksom på dine kunder og sørger for de har en god oplevelse, så skaber du et bedre og mere sikkert miljø i butikken.