Velkommen og tag en kop kaffe

Vores allesammens elskede kaffebønne stammer fra Kaffa-provinsen i Etiopien. Sidenhen er bønnen – og måden hvorpå den brygges til en drik – blevet importeret til først de arabiske lande, og senere Europa og resten af kloden.

I dag gør særligt de sydamerikanske, afrikanske og asiatiske lande sig indenfor kaffedyrkning og kaffen er for mange – fra Brasilien til Vietnam – blevet en helt uundværlig drik.

Kaffen kom til Danmark i midten af 1600-tallet og er sidenhen blevet en meget populær – faktisk så populær, at danskerne er et af de mest kaffedrikkende folk i verden (mere præcist indtager vi en fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger). Derfor findes der alverdens danske hjemmesider med gode råd til, hvordan du brygger din yndlingskop kaffe, og netop hvilken sort – af hvilke der findes over 70 forskellige –, bønne, bryggemetode og ristningsgrad du skal bruge til formålet.

Ligesom det igennem tiden er blevet diskuteret, hvorvidt spædbørn skal lægges på ryggen, maven eller skiftevis på siden, er der indenfor de seneste par år blevet sat spørgsmålstegn ved om kaffe ved hyppigt indtag, har gavnlige eller skadelige følger – eller om det overhovedet gør en forskel.

Det uafhængige nyhedsmedie Videnskab.dk publicerede i december 2013 en artikel, omkring hvordan den daglige kop kaffe påvirker vores sundhed. I artiklen citerer de overlæge Kjeld Hermansen, der arbejder på Aarhus Universitetshospital. Kjeld Hermansen forklarer, at kaffe på visse områder har en påvist positiv effekt – eksempelvis mindsket risiko for type 2 diabetes, Parkinsons og blodpropper – men, at der på andre områder er tale om indicier og antydninger og der derfor mangler forskning på “kaffeeffekten”. Han forklarer, at kaffe, når det kommer til gravide og angstlidende, sågar kan have en negativ indvirkning. For dem der lider af angst, kan kaffe have en forstærkende virkning på deres angstlidelse, og for gravide kan for megen kaffe (mere end tre kopper dagligt) skade graviditeten. Samtidig pointerer Kjeld Hermansen, at mange rapporter kun har undersøgt effekten af koffein og altså sat lighedstegn mellem koffein og kaffe. Men kaffe består af flere andre stoffer end koffein, og det vil derfor være rimeligt at sige, at vores viden omkring kaffe og dens virkninger har nogle ’huller’. For den positive sammenhæng mellem kaffe og type 2 diabetes ses også, når man drikker koffeinfri kaffe, og det tyder jo på, at det ikke nødvendigvis er koffeinen, der er det sunde i vores elskede kaffe.

I alle tilfælde gælder det ikke om at drikke så megen kaffe som muligt – det gælder helt præcist om at drikke tre til fire kopper om dagen, da det er ved dette niveau, man opnår den mest positive effekt. Udover de tvivlstilfælde som allerede er nævnt, fortæller Kjeld Hermansen, at man endnu ikke har undersøgt kaffe i dets forskellige former – cappucino, caffe latte og nescafé – hvilket må siges, at være den slags der drikkes allermest i de danske hjem og på fortovscafeerne.

Men da det er bevist, at kaffe – med eller uden koffein – har en positiv effekt på type 2 diabetes, Parkinsons og blodpropper, kan man med sindsro og god samvittighed blive ved med at drikke sin morgen-, eftermiddags- og måske endda aftenkaffe.

Vil du gerne lære mere om kaffe? Så læs med her: http://www.kaffeautomatpriser.dk.