Pas på miljøet når du laver mad ved at bruge et gaskomfur

Tænk dig om, når du går i køkkenet

Når det kommer til bæredygtighed, sker nogle af de allerstørste synder i køkkenet. Her sviner vi nemlig miljøet til med uanede mængder af mad- og plastaffald. Dertil åbner vi sluserne for et overordentligt energiforbrug, når vi tænder for komfur, ovn, køleskab og opvaskemaskine. Men der er håb forude. Så Lad os sammen drysse sukker på situationen og vende vores gøren i køkkenet til en mere bæredygtig proces. I denne artikel serverer vi hele fire gode tips til, hvordan du kan have miljøet med i tankerne, når du begår dig i køkkenet.

Udnyt muligheden for bygas

Bor du nær København eller Århus, så har du måske mulighed for at benytte dig af bygas i køkkenet. Dette vil sige, at du kan udskifte dit el-komfur med et mere energivenligt gaskomfur. Det forholder sig nemlig sådan, at du ved at bruge bygas udelukker halvt så meget CO2, end hvad du gør ved at bruge el. Husk dog, at hvis du skal have foretaget en gasinstallation, så skal dette altid foretages af en autoriseret VVS’er

Kend din opvasker

Nogle vil mene, at det er miljøbesparende at vaske op i hånden, da dette ikke kræver brug af en elektrisk tilsluttet maskine – andre vil mene, at den bedste løsning er en opvasker og at du dermed minimerer dit vandforbrug. Dette er formentlig en diskussion, som vil vare ved for evigt, men her er nogle kolde facts, hvor du rent faktisk kan bruge din opvasker, på en mere miljøvenlig måde.

  • Fyld din opvasker helt op, inden du sætter den over
  • Brug – hvis muligt – et spareprogram
  • Skyl dit service ordentligt af, inden du sætter dem i opvaskeren
  • Tænd ikke ovnen, før du skal bruge den

Følger du en opskrift slavisk, er første punkt typisk noget ala “tænd ovnen på 180 grader”. Men ofte vil du opdage, at ovnen når at være opvarmet lang tid før, at du egentlig skal bruge den. Så først og fremmest – læs opskriften fra start til slut, inden du går i krig med aftensmaden og brug derefter din sunde fornuft. Når du har lært din ovn godt at kende, vil du også finde ud af, at nogle retter sagtens kan sættes over, fra sekundet du tænder ovnen. Med andre ord, så er det af og til muligt at udnytte både for- og eftervarme.

Brug sæsonens frugt og grønt

Når du bevæger dig ned i den lokale Netto, kan det være svært at overskue, hvilke frugter og grøntsager der egentlig hører årstiden til. Men gør du dit hjemmearbejde og køber du herefter, så vil du både opleve en kraftigere og friskere smag i dine råvarer og du vil spare penge, når du handler. Derudover vil du spare miljøet for en hel del CO2 udledning. Grunden til at du i januar måned kan købe jordbær i butikkerne, er fordi disse er fragtet hele vejen fra Spaniens varme himmelstrøg. Vent hellere til sommeren, hvor det bugner med danske jordbær – de smager bedre og kræver nær så meget fra miljøet.