Beskyt din seng med et vådliggerlagen

Sådan hjælper du bedst din lille sengevæder

Som forældre kan det være en uoverskuelig og frustrerende situation, når man mandag morgen – lidt for sent på den, træder ind på sit barns værelse, for at finde barnet gennemvædet i sit eget tis. Men uanset hvor irriteret du bliver eller hvor meget skældud du uddeler, så forsvinder problemet med nattetisseri ingen steder.

Faktisk er nattetisseri helt biologisk en meget naturlig ting for børn under 7 år. På dette tidspunkt i deres udvikling er hjernen stadig så umoden, at barnet ikke producerer nok af det antidiuretiske hormon, som er det hormon der sørger for, at vi ikke producerer nær så stor en mængde urin og natten, som vi gør om dagen.

I denne artikel kan du læse om en række gode råd til, hvordan du bedst muligt kan støtte dit sengevædende barn og hvordan du kan gøre situationen lettere for alle parter i familien. Sengevædning behøver ikke være starten på en dårlig morgen og heldigvis går det i de fleste tilfælde over med alderen.

1. Køb et vådliggerlagen

Selvom dit barn har holdt tørt natten over i lang tid, så er det ikke ens betydning med, at dit barn er færdig med at være sengevæder. Der kan gå dage, måneder, sågar år imellem, at dit barn har et uheld. Derfor kan du lige så godt være på forkant og altid redde op med et vådliggerlagen. Et vådliggerlagen er et 100 % vandtæt stykke klæde, som lægges på sengen før selve lagenet. Hvis dit barn har et uheld, har du i det mindste formindsket omfanget af vasketøj ved at benytte et vådliggerlagen.

2. Søg eventuelt læge

Er dit barn stadig sengeliggende omkring 1. Klasse, så kan det være en god idé at søge læge. Som før nævnt er nattetisseri et biologisk og dermed fysisk problem. Derfor bør børn vokse fra det, når hjernen begynder at danne det antidiuretiske hormon. Det viser sig dog, at kun 15 % af de børn som tisser i sengen, selv vokser fra det.

3. Undgå sukkerholdige drikke

Mange forældre tror fejlagtigt, at de hjælper deres barn med at undgå at tisse i sengen ved at forbyde barnet væske lige inden sengetid. Sådan hænger det dog ikke sammen. I stedet bør du som forældre være opmærksom på, hvilken type drik, du tilbyder dit barn lige inden sengetid. Drikkevarer med højt sukkerindhold medvirker nemlig til højere produktion af urin.

Vær tålmodig

Og husk så på, at tålmodighed er dit vigtigste våben i kampen mod nattetisseri. Dit barn kan vitterligt ikke gøre for det. Hvis du påfører barnet dårlig samvittighed for at tisse i sengen, vil det i stedet kunne have følelsesmæssige konsekvenser for barnet.