Sådan får du en have i ægte fransk stil

Spar penge ved at købe dine sten over nettet

For de fleste er en fransk have en velorganiseret og royal have, der ser gudeskøn ud. Tænk på Versaille, som nok er den mest kendte franske have. Den franske have har et unikt udseende, der adskiller den fra de italienske naboer mod syd og de britiske naboer mod nord. Alligevel er der elementer fra begge stilarter.

Fransk have – en symmetrisk have

Symmetri og orden er hjertet af fransk havedesign. Haverne beundres ofte fra en vis afstand, så form og design spiller en stor rolle. Normalvis organiseres en fransk have således, at centrale elementer af haven fremhæves. Dette kan være huset, eller i de fleste tilfælde et chateau.

Den franske have er kendt for sine kolde farvepaletter med vægt på hvide, grønne, blå og lilla. Typiske attributter er firkantede hække, formklippede buske, blomsterbed, springvand og store områder med lavendel. Sten udgør en central rolle, hvad enten det er til belægning, indramning af bed, en udsigtsterrasse eller dekorative figurer.

Start med det grundlæggende

Lav en geometrisk plan over haven før du går i gang – symmetri er meget vigtig. Stenoverfladerne lægger basen for din franske have. Grusstier og stenterrasser er kendetegn for fransk havedesign. En grussti er en af ​​de nemmeste måder at starte dit havedesign på. Sten salg på nettet gør det hurtigt og nemt at skaffe de sten, der passer til din have.

Andre obligatoriske elementer i fransk havedesign

Når du går i gang med at designe din franske have, bør du have de følgende elementer i mente:

  • Must haves er: Stukvægge, stendekorationer og selvfølgelig lavendel!
  • Fokus bør nomaltvis være på huset eller på chateau.
  • En central linje bør lede havegæstens blik væk fra huset. Denne linje skal stå vinkelret i forhold til huset.
  • Stier indrammes med klippede hække og træer. Tæt ved huset bør du plante lavt (dvs. ingen træer), men længere væk fra huset er stier ofte indrammet med formklippede træer, der passer med resten af havedesignet.
  • Træer er altid plantet i lige linjer og giver perspektiv til haven, hvilket forstærker symmetrien.
  • Vand er ofte et centralt element i det franske havedesign. Tænk på runde og rektangulære søer, gerne med springvand.
  • I de store franske haver er der næsten altid en terrasse, hvorfra haven og dens symmetri kan betragtes. Denne terrasse bør ligge lidt højere oppe end resten af haven for at give et overblik over havens design.

Husk at en fransk have kræver meget vedligeholdelse og derfor er et projekt for livet! Hvis du ved, at du hurtigt kommer til at miste interessen for din have, kan det være en bedre idé at investere dine penge og din tid i en naturhave i stedet.