Lider du af eksamensangst?

Studenterhuer er for mange forbundet med eksamensangst

Der er højsæson for eksamener og der er ikke længe til at vi skal se studentervognene køre rundt, fyldt med glade studenter. Der ligger hårdt arbejde og dedikation bag mange af de glade ansigter, nogle har måttet kæmpe mere end andre for at komme igennem. Et ukendt antal af studenterne har, udover det faglige, måtte kæmpe med at overvinde eksamensangst. Lider du selv af eksamensangst eller kender du en der gør, så kan du få gode råd her.

Professionel behandling af eksamenangst

Graafland.dk behandler jævnligt mennesker, der lider af eksamensangst. En stor del af problemet med eksamensangst er, at man er så fokuseret på det, at man nærmest ikke kan undgå at blive påvirket af det. Derfor får man ubevidst instrueret kroppen i at gøre de ting, som man gerne vil undgå. Har man store problemer med eksamensangst, eller præstationsangst for den sags skyld, bør man få professionel hjælp til at komme ud af den onde cirkel, så man er i stand til at levere en eksamenspræstation, der lever op til de faglige evner man har.

Gode råd til eksamensangsten

Det er ikke alle, der lider af eksamenangsten i så høj grad, at de behøver behandling for det. Da det er naturligt at være lidt nervøs, inden man skal ind og præstere, så kan det være svært at skelne hvor grænsen går mellem almindelig nervøsitet og begyndende eksamensangst. Uanset hvilken grad kan de nedenstående råd, måske være det, der gør forskellen for dig:

  • Forestil dig hvordan eksamen kommer til at foregå. Mange har forestillinger om de dårlige ting, der kan ske til eksamen og stopper tankerne ved den dårlige situation. Men prøv at spille alle “worst-case” scenarier igennem og forestil hvad der kommer til at ske, hvis noget går galt. Hvordan vil eksaminator og censor reagere, hvis du siger noget helt forkert, eller hvis du pludselig ikke kan finde på noget at sige. Når man virkelig tænker situationen, er det sjældent så ubehageligt, som man lige umiddelbart går og forestiller sig.
  • Lad være med at sidde oppe hele natten for lige at terpe de sværeste emner et par gange mere.  Sørg for at læse det op, du gerne vil, i god tid, og gå så i seng til normal tid, så du er udhvilet til eksamen.
  • Forstå og forbind det du læser. Hvis man ikke forstår det man læser, er chancerne for at man glemmer det igen, meget store. Derfor handler det om at forstå det man læser. Hvis man har et svært pensum, hvor man ikke synes at man forstår noget som helst, kan det være et tegn på at man har valgt en forkert uddannelse. Derudover er det vigtigt at man kan relatere det man læser til den viden man allerede har i forvejen. Det er nemmere at huske ting, hvis de relaterer til andre ting, som man har hel styr på

Husk det gamle ordsprog “Eksamen er de kloge elevers fest”. Hvis eksamensangsten er det eneste, der forhindrer dig i at deltage i festen, så er behandling sandsynligvis den bedste løsning for dig.