Her er fire nemme projekter til hjemmet, som du selv kan lave ud af indkøb fra dit lokale byggemarked

Fire lette DIY-tricks til københavnerlejligheden

Bor du i byen, så ved du, at pladsoptimering er et nødvendigt onde for at kunne udnytte de sparsomme kvadratmeter i lejligheden. Derfor sidder du måske også netop nu og overvejer, hvordan du kan få mere ud af dit hjem.

Heldigvis findes der et væld af mindre gør-det-selv projekter, der lynhurtigt kan opgradere din boligindretning. Det går lynhurtigt. Det er ikke spor svært. Og alt, du behøver, kan du finde i din lokale Silvan, som der også er nogle af inde midt i byen.

Så på med arbejdstøjet. Inden længe kan du med stolthed kigge på din lejlighed, som nu ikke bare er blevet mere fiks, men også unik, hjemmelavet og helt din egen.

1. Sådan laver du et espalier

Et espalier er genialt til dig, der enten vil udnytte pladsen på dine vægge praktisk eller dekorativt. Alt, det kræver, er et armeringsnet eller rionet, der monteres på minimum to kroge, som du har skruet ind i væggen. Så har du et perfekt sted at hænge dine lette køkkenredskaber som viskestykker, grydeskeer og grydelapper op. Du kan også være kreativ og hænge alt fra fotografier til planter op.

2. Personlig elmåler-skjuler

Når man bor i en københavnerlejlighed, er det sjældent, at el-tavlen hænger et tilpas “skjult” sted. Tværtimod hænger den ofte i øjenhøjde midt i entréen. Heldigvis kan du ganske let og hurtigt lave en personlig skjuler til elmåleren.

Udgangspunktet er en krydfinérplade, der skæres ud i længde svarende til en aflang kasse. Det vil sige to lange sider, to korte sider og en front, hvor du så kan have elmåleren bagved. Ofte kan du få hjælp til at skære de rigtige længder i det lokale byggemarked.

Efterfølgende skal møblet blot samles med lange skruer, males med din yndlingsfarve og hænges op på væggen med rawplugs og skruer.

3. Dekorationsstige

Mangler du et sted at hænge håndklæder eller smånips, så er det oplagt at lave en dekorationsstige. Konstruktionen er ganske simpel. Den tager udgangspunkt i to lange, runde stykker træ, der skal lægges parallelt med hinanden. Herpå fastmonteres kortere træstave, så man får noget, der ligner en træstige.

Alt efter hvad stigen skal holde, skal du være opmærksom på kvaliteten af konstruktionen. Hvis du vil have en dekorationsstige, der holder, er det dog at foretrække, at der gås med livrem og seler. Derfor anbefales det, at du både sømmer og binder delene sammen.

4. Ophæng til viskestykker

Mange pladsbesparende DIY-tricks handler om at udnytte højden, og det skyldes, at københavnerlejligheder ofte har højt til loftet på trods af de få kvadratmeter. Med blot to lofthængte, ubehandlede “læderbælter”, der holder et stykke tørt træ med metalkroge, har du et flot, dekorativt og råt ophæng til køkkenet.