lån til hus

Boliglån – Den mest nødvendige information

Hvad skal du bruge et boliglån til? Et boliglån er grundlæggende for dig, som skal have penge på kontoen til køb af en bolig. Boliger kommer i mange forskellige variationer: Lejligheder, rækkehuse, palæer, landejendomme, gårde, parcel- og dobbelthuse. Mulighederne er mange, og i sidste ende er det dig selv som beslutter, hvor du gerne vil bo henne. Der er dog en række ting du skal overveje, før du beslutter dig for det rigtige boliglån – og det sted, du gerne vil bo.

Først og fremmest skal du finde din drømmebolig. Her er det vigtigt, at du laver en refleksion over dig selv og dine behov. Hvad vægter højest i dit liv? Vi er alle individuelle individer, og det er ikke sikkert, at dine behov er ens med det, som en anden person har. Alligevel er dog en række grundlæggende idealer, som er ens for de fleste mennesker: Huset skal være i ordentlig stand, beliggende et godt (det varierer hos den enkelte) sted, og prisen skal stemme overens med det, som man får. Hvis det ikke stemmer overens, skal du endnu engang gøre op med dig selv, hvilke kriterier der fungerer bedst for dig og huset.

 

Udover at vælge det rigtige hus, skal du også vælge det helt rigtige boliglån. Når man taler om boliglån, er det faktisk en kende misvisende, at man taler om lånet som én ting; faktisk optager du to lån, når du skal købe bolig. Først tager du et realkreditlån, som du skal have hos et realkreditinstitut. Der er flere forskellige realkreditinstitutter i Danmark, og med det frie valg kan du selv vælge, hvor du optager lånet. Når du skal have et realkreditlån, tager realkreditinstituttet din bolig i pant. Når realkreditinstituttet tager boligen i pant, er det for at sikre sig, at pengene kan tilbagebetales. Det er en ren formalitet, da realkreditinstituttet i sidste ende regner med, at du betaler pengene tilbage.

 

Den næste ting du skal overveje, er hvorvidt du skal vælge et fastforrentet eller variabelt lån. Hvad er et fastforrentet lån? Hvad er et variabelt lån? Det vil vi gøre dig klogere på. Når du optager et fastforrentet lån, vælger du lånet med en rente, som ikke ændrer sig. Den er helt fastlagt fra den første dag, du sætter blækket på kontrakten. Hvis du vælger at tage et variabelt lån, kan renten variere sig fra år til år. Renten bliver fastlagt af Nationalbanken, og bliver bestemt af ydre omstændigheder i samfundet.